Studiu SAS: 30% dintre instituțiile financiare accelerează adoptarea Inteligenței Artificiale, pe fondul creșterii fraudelor cauzate de contextul COVID-19

0
106

O treime dintre instituțiile financiare accelerează procesul de integrare a tehnologiilor Artificial Intelligence (AI) și Machine Learning (ML) în procesele lor de combatere a fraudei și spălării banilor (AML), ca răspuns la contextul COVID-19, care a cauzat o creștere fulminantă a fraudei și criminalității financiare, potrivit studiului despre tehnologiile AML, realizat de SAS, KPMG și Asociația Specialiștilor Certificați în Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (ACAMS).

Conform studiului, peste jumătate dintre instituțiile financiare declară că au implementat deja sau intenționează să integreze sisteme de Inteligență Artificială în procesele lor de combatere a spălării banilor. Pe de altă parte, aproape 40% dintre profesioniștii în compliance au declarat că planurile de adopție AI/ML vor continua conform obiectivelor stabilite, în ciuda perturbării pandemice.

Raportul, care poate fi descărcat gratuit aici, examinează informații furnizate de la peste 850 de membri ACAMS din întreaga lume. Aceștia au oferit răspunsuri despre modul în care angajatorii lor utilizează tehnologia pentru a detecta acțiuni de spălare a banilor. Se estimează că acest fenomen cauzează pierderi anuale între 800 mdl. USD și 2 trilioane USD, respectiv 2% până la 5% din PIB-ul global.

„În contextul COVID-19, instituțiile financiare și-au dat seama rapid că vechile metode și sisteme de detectare a infracțiunilor financiare nu mai sunt suficiente. Din fericire, tehnologia reușește să țină pasul cu vremurile, iar sistemele de Inteligență Artificială dinamice se adaptează rapid la schimbările pieței și la riscurile emergente. În plus, acestea oferă sprijin și în acțiunile de conformitate pe care organizațiile financiare, unele dintre cele mai reglementate industrii, trebuie să le întreprindă periodic”, a declarat Ștefan Baciu, Country Manager SAS România.

Indiferent de dimensiunea instituției, presiunea sub care s-au aflat băncile în contextul COVID-19, concomitent cu nevoia de creștere a preciziei și productivității, a reprezentat impulsul necesar pentru accelerarea utilizării soluțiilor advanced analytics pentru AML. Potrivit respondenților, cei doi principali factori determinanți în integrarea AI și ML sunt:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.