SUA: Barack Obama îi acuză pe republicani că ar ameninţa democraţia (AFP)

0
95

Fostul preşedinte american, Barack Obama, i-a acuzat sâmbătă pe republicani că ameninţă democraţia în SUA, înaintea unor alegeri locale foarte strânse, considerate un test naţional asupra popularităţii actualului preşedinte Joe Biden, într-un moment în care acesta negociază dur un plan masiv de investiţii cu Congresul, comentează France Presse, potrivit Agerpres.

Fostul preşedinte se deplasase la Richmond, în sudul conservator al statului american Virginia, pentru a-l susţine pe democratul Terry McAuliffe (64 de ani), candidat la postul de guvernator, aflat la egalitate în opţiunile electoratului cu republicanul pro-Trump, Glenn Youngkin (54 de ani), înaintea scrutinului din 2 noiembrie.

“Din câte ştiu, principalul mesaj al adversarului lui Terry este că e un tip ca toată lumea pentru că poartă hanorac din fleece. Şi a acuzat şcolile că spală pe creier copiii noştri”, a spus Obama. “El a mai spus că vrea să ceară verificarea maşinilor de vot utilizate la ultimul scrutin. Şi ar trebui să credem că el ne va apăra democraţia?”.

Joe Biden a câştigat alegerile în Virginia cu un avans de 10 puncte în 2020, iar republicanii nu au mai câştigat alegerile în acest stat din 2009, dar avansul lui Terry McAuliffe în sondaje s-a redus în ultimele săptămâni şi a ajuns de acum la marja de eroare.

Obama, care rămâne democratul cel mai popular în SUA la cinci ani după ce a părăsit Casa Albă, vrea să dinamizeze alegătorii afro-americani, un electorat-cheie în acest stat sudic, în special în regiunea Richmond, unde unul dintre cele mai importante simboluri ale trecutului sclavagist al ţării, statuia generalului confederat Robert Lee, nu a fost demontată de pe soclu decât luna trecută.

Recunoscând că înţelege pentru ce electoratul poate să fi “obosit” de politică, el a amintit că a întâlnit în prima sa campanie prezidenţială care l-a dus la Casa Albă în 2008 o alegătoare afro-americană de 106 ani, care se mobilizase pentru el. “Şi mi-am spus că dacă ea nu este obosită, nici eu nu am dreptul să fiu obosit”, a afirmat Obama.

“Dacă John Lewis (personalitate a luptei pentru drepturile civice decedat în 2020) nu obosise, nici noi nu avem dreptul să fim obosiţi”, a spus fostul preşedinte democrat într-un ropot de aplauze.

“Sunt aici, în Virginia, pentru că cred că Virginia va fi face în cele din urmă alegerea bună”, a continuat el. “Cred că aici, în Virginia, veţi arăta restului ţării şi lumii că nu vom ceda celor mai rele instincte. Nu vom reveni la un trecut care a făcut atâta rău, vom merge înainte, cu oameni ca Terry ca să ne conducă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.