SUA: Comisia specială de anchetă a Camerei Reprezentanţilor recomandă punerea sub acuzare a lui Steve Bannon

0
107

O comisie parlamentară specială de anchetă a votat marţi în favoarea unei acţiuni în justiţie pentru “obstrucţionarea activităţii Congresului” împotriva fostului consilier al preşedintelui Donald Trump, Steve Bannon, care refuză să participe la investigaţiile privind asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie, transmite miercuri AFP, potrivit Agerpres.

“Domnul Bannon fie se va conforma investigaţiei noastre, fie va trebuie să suporte consecinţele”, a declarat democratul Bennie Thompson, care conduce această comisie criticată de Donald Trump şi aliaţii săi.

Steve Bannon a fost convocat dar nu s-a prezentat în faţa acestei comisii speciale a Camerei Reprezentanţilor care investighează rolul fostului preşedinte republican în atacul susţinătorilor săi împotriva sediului Congresului din 6 ianuarie, ziua în care congresmenii au certificat victoria în alegerile prezidenţiale a candidatului democrat Joe Biden.

Această recomandare a comisiei de anchetă urmează să fie votată într-o sesiune plenară a Camerei, unde democraţii sunt majoritari, pentru a fi transmisă apoi ministrului justiţiei. Merrick Garland va decide dacă este cazul să îl pună sub acuzare pe Steve Bannon, care teoretic riscă o condamnare de până la un an de închisoare.

Bannon, în vârstă de 67 de ani, a fost unul din arhitecţii campaniei prezidenţiale de succes a lui Donald Trump în 2016, după care a fost îndepărtat de către acesta. În ultimele zile ale mandatului său, preşedintele i-a acordat clemenţă, punând capăt unei urmăriri penale pentru deturnare de fonduri.

Deşi nu deţinea o funcţie publică pe 6 ianuarie, Steve Bannon pare să fi discutat despre protestul din 6 ianuarie cu preşedintele Trump în zilele care au precedat asaltul, potrivit comisiei.

Alţi patru apropiaţi ai fostului preşedinte au primit citaţii din partea comisiei speciale în care li s-a solicitat să depună mărturie sau să prezinte documente.

Fostul preşedinte le-a cerut să nu se conformeze, invocând dreptul executivului de a păstra anumite informaţii secrete. Democraţii consideră însă că această prerogativă se aplică doar preşedintelui în funcţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.