SUA, Regatul Unit, Germania şi Franţa s-au declarat îngrijorate de activităţile nucleare ale Iranului și cer guvernului de la Teheran să revină la negocieri

0
106


SUA, Regatul Unit, Germania şi Franţa s-au declarat sâmbătă îngrijorate de activităţile nucleare ale Iranului, ele cerând guvernului de la Teheran să revină la masa negocierilor cu comunitatea internaţională, informează AFP şi Reuters.

În marja summitului G20 de la Roma, preşedintele american Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-au întâlnit sâmbătă pentru a discuta despre strategia viitoare în tratativele cu Iran privind programul său nuclear.

”Suntem convinşi că este în continuare posibil să se ajungă rapid la un acord pentru revenirea la respectarea PAGC pentru a garanta pe termen lung că programul nuclear iranian este destinat exclusiv unor scopuri paşnice şi pentru a avea în vedere o ridicare a sancţiunilor”, indică cei patru lideri într-un comunicat.

”Contăm pe o revenire a Iranului la masa negocierilor. Dar timpul expiră. În Iran are loc îmbogăţirea uraniului şi acest lucru ne îngrijorează profund”, a spus Merkel la finalul întâlnirii.

În 2015, marile puteri mondiale şi Iranul au încheiat un acord istoric, intitulat Planul de acţiune global comun (PAGC) şi menit să împiedice dotarea Teheranului cu bomba atomică. SUA au părăsit unilateral acordul în 2018, în mandatul preşedintelui de la acea vreme Donald Trump.

Iranul s-a declarat în această săptămână pregătit să reia în luna noiembrie negocierile pentru salvarea PAGC.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Gărzile Patriotice IranieneSource link

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.