Într-un mic semn de dezgheț în relațiile tensionate dintre SUA și China, un înalt oficial al administrației Biden a declarat luni în cursul unei vizite în China, că Washingtonul nu urmărește conflicte cu Beijingul, cele două părți căutand posibile puncte de cooperare, subliniază The Washington Post.
Chiar au existat mici înțepături în cursul dialogului purtat în orașul chinez Tianjin, au existat indicii că ambele părți doresc să reducă temperatura conflictului SUA-China.
Într-o întâlnire cu ministrul de externe Wang Yi, secretarul adjunct de stat al SUA, Wendy Sherman, a afirmat importanța cooperării pe o serie de chestiuni, inclusiv criza climatică, lupta împotriva drogurilor, Coreea de Nord și Iran, potrivit unui raport al purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. A fost vizita la cel mai înalt nivel de până acum în China a unui membru al administrației Biden.
„Secretarul adjunct a subliniat faptul că Statele Unite salută concurența dură dintre țările noastre, dar că nu căutăm conflicte cu RPC”, a spus Price, folosind o abreviere pentru Republica Populară Chineză.
Cele două părți s-au criticat una pe cealaltă, deși mai puțin vociferat decât în timpul erei Trump. Sherman „a reiterat îngrijorarea” cu privire la refuzul Chinei de a coopera cu Organizația Mondială a Sănătății în studiile ulterioare privind originile pandemiei coronavirusului, potrivit ambasadei SUA. De asemenea, ea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la încălcările drepturilor omului în regiunile chineze Xinjiang și Tibet.
Xie a spus că relațiile SUA-China se află într-un „impas” și a criticat Statele Unite pentru că tratează China ca pe un „dușman imaginar”, potrivit unei lecturi a Ministerului de Externe.
“Nu va funcționa dacă SUA solicită cooperare pe de o parte și dăunează intereselor Chinei pe de altă parte”, a spus Xie, potrivit publicației, în presa chineză.
Într-un briefing al mass-media înainte de călătoria lui Sherman, un înalt oficial al administrației Biden a spus că vizita nu a fost menită să negocieze o problemă specifică, ci să „mențină canalele de comunicare deschise”.
Vizita lui Sherman a venit ca parte a unui impuls diplomatic al SUA în Asia, The Washington Post amintind vizita secretarului de stat Antony Blinken în India și a secretarului apărării, Lloyd Austin, în Singapore, Vietnam și Filipine precum și întâlnirile anterioare ale lui Sherman s-a cu omologii ei din Japonia și Coreea de Sud.